Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

  

Житният режим през тази 2016 г. започва на 27 януари, когато Слънцето е влязло в тропическият знак на Водолея, а Луната от 24 януари е на разпад. Така целият режим ще бъде на разпадаща се Луна, което най-добре способства за пълноценното изчистване и оздравяване на организма.

Защо правим житния режим по време на Водолей (или поне началото да започва във Водолей) – от 20.01 до 19.02?

Основният смисъл на този режим е здраве и чистота. Два от знаците в зодиака се свързват с тези характеристики – Девата (физическа чистота и здраве) и Водолея (умствена чистота и здраве), но Водолей, освен че е колективен знак (първите 6 знака от Овен до Дева се водят индивидуални, а вторите – от Везни до Риби са колективни), той отговаря за групите и общностите, както и на идеята за Братство като цяло. Житният режим е колективен пост, което допълнително дава смисъл в общия импулс да сме заедно и да усещаме подкрепата на всяка една клетка в целия организъм имено през този период от годината.

Фазата на Луната е много важен фактор при започване на режима. Най-благоприятно е 2-3 дни след пълнолунието във Водолей, при което тя винаги ще се намира в знака Дева. Така се получава пълен синхрон между Слънцето във Водолей, което ще способства за пречистването на ума и сърцето ни и Луната в Дева – за пречистване на физическото ни тяло.

Всъщност идеята за пречистване именно тогава съвсем не е нова. Още преди хилядолетия Фебруа Februalia, Februatio, е бил римски празник на ритуалното пречистване, който се е провеждал от 13-ти до 15-ти ден от втория римски месец (след зимното слънцестоене). Произходът му се свързва с римския бог Februus, олицетворяващ пречистването. Точно през зимните месеци ние се обездвижваме и покрай множеството празници около Нова година, организмите ни натрупват излишни килограми и нечистотии.

Глобално според Учителя от 1914 г. вече се намираме в епохата на Водолея и това със сигурност не е случайно по отношение на житния режим. Ето какво казва той в една своя беседа: „От няколко години насам, ние сме навлезли вече в областта на Водолей, в която всички снегове и ледове са започнали да се топят. Много противоречия ще се явят през това време, но едно ще се постигне – чистота. Главното качество на Водолей е чистотата. Който е попаднал в тази област, той непременно трябва да се пречисти. Чистотата пък е свързана с водата, чрез която новият живот ще дойде.“ (НБ, 4 декември, 1927 г)

За първи път идеята възниква именно през този период на годината (Водолей), когато в лекцията си от Специалния клас, държана на 25 януари 1925 г., Учителя казва: „Онези от вас, които имат слаб стомах или слаби гърди, които са нервни, сприхави, нека се подложат на житен режим за един, два, три месеца най-много. През това време не трябва да употребяват никаква друга храна, нито хляб, освен да дъвчат суровото жито, изчистено и измито. Ако ви се види много за един месец, направете опит за една седмица. Ще накиснете от вечерта сто грама жито във вода, ще го разделите на три равни части, ще дъвчете сутрин, на обед и вечер. Ако ви се пие вода през деня, ще пиете колкото искате. Ако бяхте се поставили на този режим от по-рано, щяхте да имате по-здрави зъби и нервната ви система щеше да бъде здрава и регулирана. Почувствате ли нещо дисхармонично от опита, спрете го.“ С тази лекция на практика се слага началото на житния режим, което е точно в знака Водолей – 25 януари 1925 г. Тогава това е първия ден след новолуние и така всички желаещи имат достатъчно време за подготовка, за да започнат и същинската му част два-три дни след пълнолунието, което настъпва на 8 февруари 1925 г.

Разбира се житен режим може да се прави през цялата година и ако се пропусне тази дата, то непременно нека се използва някоя следваща възможност. През всяка една от зодиите човек ще изработи качества, характерни именно за този период от годината. Светозар Няголов се е постарал да напише какви ще бъдат придобивките за нас при правене на житен режим по време на всичките 12 зодии. Нека видим според него какво би ни донесъл например сегашния Водолейски житен режим и какво следващия – Рибешкия:

„Във всички тези знаци, през които Слънцето минава в продължение на една година, ние сме развили съответни качества в миналите епохи и сега полагаме изпит при ликвидацията на века, за да види Небето и ние докъде сме стигнали в своето развитие. Понеже сега сме в епохата на Водолея, епохата на планетата Уран и Божествената мъдрост, най-правилно е да правим Житния режим при разсипа на Луната през месец февруари [от 20.01 до 19.02, което е времето на зодиакалния знак Водолей], да се очистим от всичките неправди, които носим в света, да възстановим хармонията на пълното единство на силите в организма ни и да влезем в новите условия на разумния живот – на Любовта, Мира, Братството и Хармонията между народите. Голямото пресяване, през което човечеството минава, ще създаде благоприятни условия за идването на Шеста светеща раса на Любовта, при която хората ще излязат от сегашния порочен живот, ще възкръснат в доброто и любовта и ще посеят новите семена на хармонията, музиката и красотата по лицето на цялата Земя.

Ако някой пропусне да направи Житния режим през февруари, може да го направи през март при разсип на Луната, когато Слънцето е в знака Риби. Така той ще се свърже с Христовия дух, ще разбере смисъла на милосърдието и жертвата, мистичното, скрито в мълчанието, и ще омекоти своята карма. Христос навремето пое половината от Кармата на човечеството, а другата половина я остави ние да си я носим.“ Целият материал може да се види тук