Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Разположението на Слънцето, Луната и планетите е понякога в ясно изразени по-особени конфигурации. Те са предимно две:

„Т“ разположение имаме, когато две планети са в ъглово разстояние от 180 градуса – опозиция и една трета е в 90 градуса – квадратура между тях. Тази конфигурация е с лошо, неприятно въздействие за индивида, като то дава за него лоши качества и способности, подтици за изява. Така например, ако имаме следното разположение: Меркурий в опозиция със Сатурна и Марс между тях в квадратура и с двете. Такова едно разположение прави човека крайно критичен, свидлив, скържав, което идва от опозицията на Меркурий със Сатурна. Тези качества се силно подсилват от квадратурата на Марса на първо място с Меркурий, което ще даде и един заядлив човек, а със Сатурна – силен стремеж да реагира, да създава прояви, които ще оскърбяват околните, а също и стремежа за използване и обсебване на чуждото. Такава конфигурация между другите членове на Слънчевото семейство, ще дадат според естеството им своите сили и отражения в качествата и способностите на човека в една неприятна форма.

Другата, също тъй характерна конфигурация е, когато три от членовете на Слънчевото семейство са разположени по на 120 градуса – тригони във форма на „Мерцедес“. Такова разположение дава и носи много добри качества, способности, устрема за изява и благоприятни условия в живота на човека. Така например, ако имаме разположени в Мерцедес – Слънцето, Юпитер и Сатурн, то ще имаме човек с изключителни качества и способности за ръководител, голям общественик, заемане на големи и отговорни длъжности, особено, ако Слънцето е в зенита.

Аспектна конфигурация

(материал, който не е от Н. Дойнов)

Аспектната конфигурация – това са няколко аспекта обединени в една фигура и действащи като единна система. Тази система действа в няколко житейски направления.

І. КЛАСИЧЕСКИ КОНФИГУРАЦИИ ОТ НАПРЕГНАТИ АСПЕКТИ.

1. КРЪСТ ИЛИ ГОЛЯМ КВАДРАТ.

Представлява две опозиции от 180 градуса свързани помежду си с квадратури от 90 градуса. Състои се от планети с едно и също качество. Например планети в неподвижните знаци на Телец, Лъв, Скорпион и Водолей. Телецът е в опозиция със Скорпион и в квадратура с Лъв и Водолей. Съответно Лъв е в опозиция с Водолея и в квадратура с Телец и Скорпион. Скорпион е в опозиция с Телец и в квадратура с Водолей и Лъв. Водолей е в опозиция с Лъв и в квадратура със Скорпион и Телец. Когато са обхванати и четирите знака от неподвижния кръст с планети в съответни градуси се получава голям кръст. Същото е и с останалите знаци на кардиналното и подвижното качество. Такова взаимодействие между планетите не обещава лек живот. Самата фигура дава на човека силна енергетика. Напрегнатите аспекти подбуждат към действие и преодоляване на житейски трудности. Тези хора могат да постигнат много в живота си и умеят да ценят това, което имат.

2. ТАУКВАДРАТ.

Образува се от три планети, между които има две квадратури от 90 градуса и една опозиция от 180 градуса. Тауквадратурата дава неочакваност, рязкост, внезапност. Тауквадратурата действа по рязко и непредсказуемо от големия квадрат. Ударите се сменят със спадове и отново удари. Точката в която се събират квадратурите се нарича център на тауквадрата. Пример: Слънце на 5 градуса в Лъв, Луна на 5 градуса във Водолей, Марс на 5 градуса в Скорпион. Тауквадратура има в хороскопите на Хемингуей, Гарибалди, Ницше, Хитлер, Индира Ганди.

ІІ. КЛАСИЧЕСКИ КОНФИГУРАЦИИ НА ХАРМОНИЧНИ АСПЕКТИ.

1. ГОЛЯМ ТРИГОН.

Образува се от три тригона 120 градуса, затворени в голям тригон. Пример: Меркурий 20 градуса в Скорпион, Юпитер 20 градуса в Рак, Сатурн 20 градуса в Риби. Образува се между знаци от една и съща стихия – вода, земя, огън, въздух. Големият тригон дава спокойно, устойчиво и хармонично съществуване. В лошия случай може да има тъга и скука. В хороскопите на Нострадамус, Чърчил, Микеланджело, Гойя има такава конфигурация.

2. БИСЕКСТИЛ.

Два секстила от 60 градуса излизат от един източник, а между тях има тригон от 120 градуса. Пример: Уран на 15 градуса във Водолей, Меркурий на 15 градуса в Стрелец и Марс на 15 градуса в Овен. Среща се често и сваля напрежението, остротата на ситуацията, дава помощ и подкрепа. В лошия случай бисекстила дава мързел, отпуснатост, безделие.

3. ПРЪСТ НА СЪДБАТА.

Образува се от два квинконса от 150 градуса между които има един секстил от 60 градуса. Пример: Слънце на 25 градуса в Дева, Нептун на 25 градуса в Скорпион и Сатурн на 25 градуса в Овен. Тази конфигурация дава един и същи кръг от хора и повтарящи се събития. Необходимо е човек да разбере своите грешки и повече да не ги прави. Ако той не си взима поука, попада на върха на апекса и събитията се повтарят.