Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Джорджо Чомпи (Giorgio Ciompi) е роден на 27.1.1918 г. във Флоренция, Италия. Концертиращ цигулар. Образование: Завършва парижката консерватория, Франция. Диплома от същата консерватория за изпълнител. Дебют: Милано, 1935 г. Кариера: Много концертни турнета с най-големите оркестри в Европа и САЩ като рециталист и солист. Свири в: Трио Албенери, 16 години; Първа цигулка в Квартет Чомпи; с оркестъра на Ен Би Си под диригентството на Тосканини и др. Награди: Първа награда на Парижката консерватория, 1934 г.; Награда на музикалните клубове, 1968; Награда от парвителството на Пуерто Рико, 1970 г.

Учителя за Чомпи: „Снощи слушах Чомпи по радиото (27.05.1943 г). След него дойде да свири друг един цигулар, който не разбира като Чомпи. И той доста хубаво свири, но в тоновете на Чомпи има нещо друго, запълнени са тоновете, завършена картина е. А онзи, който свири след него, тоновете му тук - там не са завършени и ритъмът му не е пълен. И като свири, още не е самоуверен. Свири добре, но като дойде някъде, не е самоуверен.“ (СК, 28.05.1943 г.)

 „Когато в София идваше някой голям музикант от световна класа, целият „Изгрев“ отиваше на концерт да го слуша. Учителя често ходеше на концерт и почти не пропускаше да чуе големите цигулари. Най-често беше придружаван от Неделчо Попов. В София беше дошъл на концертно турне от Италия цигуларят Чомпи. Брат Бертоли, който беше италианец, се свързал с Чомпи и му разказал някои неща за Учителя. Това заинтересувало цигуларя. Накрая го докара на „Изгрева“. Всички бяха поканени на вечеря в дома на сестра Балтова. Учителят също присъстваше. При разговор с Учителя, Чомпи Му се оплака, че не може да се отърве от жени след концертите си. Учителят Му каза: „Ожени се! Жена ти ще те пази!“ След като си замина за Италия, научихме, че се е оженил. След година-две, той отново дойде на концертно турне в България, изнесе концерт в София и след това дойде на гости на „Изгрева“, но вече придружен от жена си. Ние знаехме целия случай и се усмихвахме дружелюбно.“ (Мария Златева, „Изгревът“, І т.)  

Според Милка Говедева Чомпи е идвал два пъти в България (1940/41 и 1943 г.) и единият път е направил безплатен концерт на Изгрева: „Той идва да държи концерти лично на Учителя, горе на Изгрева и после даваше концертите долу и много от музикантите – челисти, цигулари, които искаха, а нямаха възможност да платят за входен билет, идваха и слушаха отвън само – защото салонът препълнен, само и само да го чуят. Концерти горе най-напред, а после отиваше в „България“ да дава. Зала „България“ беше тогава най-големият салон. Там се даваха концерти. Но вторият път като дойде, беше семеен вече. И спомням си като излизаше от стаята на Учителя. Учителят беше дал портокал или нещо такова. И аз викам: „У, какъв хубав портокал ѝ дал Учителят“ – на нея де, на жена му. Мен това ми направи впечатление. Викам, гледай сега материалните неща... Тя беше много хубава, хубаво момиче така. Той много фин. Извънредно много фин, но така гледаше, като те погледне така, пронизва те. Виждаш като че през тебе някак си гледа. Може би вижда нещо друго, нали? Много добър цигулар.“ („Изгревът“, ХІІІ т.)