Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Тип: Лев Толстой имал Нептун в VII-ми дом.

Каквото се каза за Уран, по отношение висотата на неговите трептения и невъзможността почти на цялото човечество нормално да им реагира, същото важи и за Нептун, в още по-голяма степен. И той вече не е само в триизмерваното състояние, в което е нашата земя и в която нашите умствени органи възприемат това, що ни окръжава. Оттам и голямата мъчнотия, да отговорим на висшите трептения на тази планета. Нептун (Психея, Посейдон у старите гърци) е в по-голяма степен планета на хаоса, отколкото Уран. Хаотичното тук се проявява повече в усещане, отколкото в мислене, защото, както видяхме, на Нептун можем да гледаме като на по-висока октава от Венера.

Всичко мъгляво и непостоянно, както и особено изящните изкуства, свирене на цигулка (свирене с чувство) и живописта са под знака на Нептун. Един добър аспект на Нептун със Слънце, Луна, Меркурий дава често наклонност и талант към изящните изкуства, а понякога, при високо развита индивидуалност, създава гении, в което можем да се уверим от различните хороскопи на гениални хора (Данте, Рихард Вагнер).

Тази планета е открита едва в 1846 година, следователно, изследванията са сравнително от скорошни дати и за това твърде малко се знае за нея.

Обемът му е около 100 пъти, а масата му е 17 пъти по-голяма от тези на земята. Гъстотата му е 0.17. Нептун има една луна.

Там, дето Нептун заема силна позиция напр., в един ъгъл, винаги може да се очаква една или друга особеност, понякога наклонност, или характерна особеност, върху които родения не обича много да говори, защото за самия него те са една гатанка. При аспект със Слънцето, Луната или Меркурий, може да се очаква малка искра на гениалност, обаче, както споменах, само във високо развитите хора.

Върху низките типове, Нептун има хаотично или перверзно влияние:

Vilhelm Voigt (Кьопеник)[1] имал Нептун и Меркурий и Сатурн в Риби и Марс в квадрат с Уран (също в ХІІ дом).

В асцендентите Нептун дава големи сини очи и едно много жизнерадостно лице.

Психометрията, ясновидството и телепатията са особености, които идват под тая планета.

Нептун не е причинител на зло; но тъй като малцина могат да отговорят на доброто му влияние, от мнозина се счита за такъв.

В хороскопите на двамата окултисти Д-р Р. Щайнер и Ч. В. Ледбитър имаме два примера на силно и хармонично Нептуново влияние. Първият има Меркурий в съвпад с Уран в V-ти дом в Риби, а вторият Меркурий и Слънце в съвпад с Нептун в Х-ти дом във Водолей. При първия влиянието е особено силно върху менталната, а при втория – върху астралната област.

Нептун се различава от всички други планети по това, че неговата луна обикаля около планетата в съвсем противоположно направление на онова на другите луни. Това е интересно за изучване в езотерическата астрология.

Нептун е най-добър във водния знак, особено в Писцес (Риби). Той остава в един зодиакален знак около 13 години.

Както Венера се нарича планета на любовта, така по-високата му октава Нептун може да се нарече планета на по-висшата, всемирната човешка любов.

Много художници, попаднали твърде много под перверзното влияние на Нептун, правят впечатление със своите необикновени дрехи и дълги коси. Изглежда като че с особеното си държане и облекло, те искат да заместят това, което им липсва в изкуството. Те чувстват мъгляво, неясно и се проявяват също така в своите творения. При тях никога няма да намерим острите контрасти в линии и тон, които са отличителни особености при влиянието на Уран. Необикновеното и непонятното се изявява по съвсем друг път при тази тайнствена планета.

Нептун, богът на морето, се изобразява като силен мъж, въоръжен с тризъбец и обиколен с делфини и тритони. При все че е познат като неверен и вероломен съпруг, почитат го като бог, особено по крайбрежията.

Неговият дворец е в морските глъбини при брега на Нехайа и дванадесетите града на малоазиатския Йонийски съюз[2], празнували близо при Самос[3] празника на морския бог – Нептун.

Върху които части от земята минат колелата на колата му (една грамадна мидена черупка), тях той прави плодородни и, заедно с нимфите, дава живот на един силен род.

Неговите живи атрибути са: конят, бикът и делфинът.

 


[1] Фридрих Вилхелм Войт (1849-1922) е немски самозванец, който през 1906 г. се дегизира като пруски военен офицер, събира редица войници под своето „командване“ и „конфискува“ повече от 4000 марки от един общинска хазна. Въпреки че излежава две години затвор, той става народен герой, известен като капитан Кьопеник и е помилван от кайзера Вилхелм II.

[2] Йонийският съюз (на гръцки: κοινὸν Ἰώνων) е древногръцки съюз от средата на 7 в. пр.н.е.[1], съставен от дванадесет полиса в Йония. Обединени са на религиозна основа поради общата им почит към светилището на Посейдон Хеликонийски на нос Микале, близо до Милет, което се наричало Панйонион

[3] Самос е остров в източната част на Егейско море, до крайбрежието на Мала Азия. Родина е на великите философи Питагор, Мелис и Епикур, както и на астронома Аристарх Самоски.