Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

ПЪНЧЕВО-СЛЪНЧЕВО

На около 40 км. от Бургас, посока Ямбол и близо до Средец се намира с. Пънчево. А на 60 км. от Пънчево се намира м. Мишкова нива и ако си из този район можеш да посетиш множество тракийски светилища и могили. Мястото, което посетихме не се намира в самото село, а някъде из горите, но близо до селото. За Пънчево бях чувала от 2012-та, но ми беше трудно да ги включа в обиколката си, защото нямах никакви контакти и координати. Много се зарадвах, когато получих мейл и покана за посещение от Деян, който беше прочел за обиколката.    

Малкото, което знаех за тях е, че в мястото им имало “каравани май... и едни кръгли къщи”. Член на тяхната общност беше идвал в селището в Странджа и беше донесъл подарък слънчев панел на Краси и Софи, знаейки отнякъде, че те са единствените които нямат. По време на неговото посещение не бях в селището, така че не познавах никого от тях, но вече бях изпълнена с добри чувства.

В мястото им наистина има каравани и две кръгли къщи. Тези къщи се наричат “виделейки” и престоят в тях е уникален.

Хората там имат 100 дка земя и планират на пролет да започнат строителството на още 3 виделейки.

Освен това са поставени основите и е започнало изграждането на голяма обща сграда, която ще функционира като зелено училище, семинарен център, място за срещи с възможност за настаняване на около 30 човека.

Помолих хората от Пънчево да ми дадат по-подробна информация за проекта, визията и мечтите си. Получих толкова сполучлив и смислен текст, че реших да го копирам, а не да го преразказвам. Благодаря ви!

«Проектът започва като лично усилие и визия на предприемач от Бургас. Той изкупува земи в района, заради мечтата си да се създаде пространство за свободен, творчески и вдъхновен живот за хора с нестандартно мислене, които искат и могат да живеят независимо от системата. Инфраструктурата на терена, която съществува до момента, е изградена заради тази вдъхновена мечта. Селището разполага със соларни панели и ветрогенератор, които са източник на независимо от системата електричество, батерии за електрическия ток през нощта, няколко сонди и резервоар за питейна вода, резервоар за дъждовна вода за поливане, работилница, малко селскостопанска техника (вкл. трактор).

Формата на собственост става по 2 начина: ако имаш средства – купуваш си терен в близост и се присъединяваш към концепцията на Слънчево. Ако нямаш средства да си купиш сам земя – оставаш като доброволец, запознаваш се с хората и ако се сближиш с тях и искаш да се свържеш трайно с тях и с мястото, ако си готов да се посветиш с труд и идеи, и много важно – ако си готов да работиш съзнателно над взаимоотношенията си с другите хора – има възможност да ти преотстъпят терен за къща – виделейка. Освен това, вече ангажиралите се със Слънчево хора трябва да се съгласят да те приемат в общността. Постройките се водят селскостопански и трябва да отговарят на изискванията за такива. За постройките се прави предварително одобрен от община Средец проект. Общността взе решение всички бъдещи къщички да спазват вече зададения архитектурен стил – т.е. да бъдат кръгли. За изграждането на новите постройки всички си помагат. За електричество и вода се ползват вече изградените мощности като има възможност за разширяването им, ако нуждите го налагат. Опитът от последните години показва, че хората, които остават от няколко часа до няколко месеца или постоянно в Слънчево живеят заедно по един естествен начин. Заедно работят по задачите, заедно готвят и се хранят, забавляват се, творят и медитират. Изисквания за стил на живот, храна или религиозни и идеологически убеждения няма. Хората остават, ако се почувстват вътрешно привлечени от мястото и другите хора. Всички се стараят съзнателно да работят върху взаимоотношенията си. Има общо разбиране, че трябва да пазим природата наоколо възможно най-чиста. В същото време това не бива да става за сметка на лишаване от елементарните удобства на цивилизацията – топлина, течаща вода, електричество, интернет.

Към настоящия момент в Слънчево има завършени 2 кръгли дървени къщи и има разрешение за строеж на още 3 „виделейки“, 2, от които са започнати. Има 2 големи фургона за общо ползване, единият от които е превърнат в дневна с миндери за спане, а другият в баня с вътрешна тоалетна, кухня с течаща вода, печка на газ, хладилник и склад за хранителни продукти. Освен недвижимите удобства, на място са паркирани няколко каравани и кемпера, които могат да се ползват от доброволци и гости в Слънчево, когато собствениците им не ги обитават. Към настоящия момент селището не произвежда собствена храна, освен мед и малко зеленчуци през лятото, така че, ако идвате – носете си достатъчно храна за времето на престоя си и още малко повече за споделяне с другите хора.

Визия за развитие на Слънчево: Има няколко посоки за развитие и те са свързани с желанията и възможностите както на хората, които се заселват на място, така и от приноса на гравитиращи около идеята хора и групи. Ще обобщя посоките, заедно с възможностите и предизвикателствата пред тях.

1. Природни ресурси и земеделие: Странджа, поне в тази си част е трудна планина. Тя „изпитва“ устойчивостта и решимостта на хората, преди да ги пусне като заселници. Земя общността има достатъчно, но производството на зеленчуци и плодове тук изисква повече усилия и знания. Рекичката, която преминава през местността пресъхва в летата на горещите години (но не и през 2014 г) и се разчита на събрана дъждовна вода за поливане. Засега в Слънчево няма човек, който твърдо да е заявил, че иска и може да се занимава с някаква форма на устойчиво земеделие. Разбира се – надежда винаги има – щом на гола скала в океана е възможно да се изгради и поддържа екологична градина, разбира се е възможно и на горската и червена почва на землището. В този смисъл бъдещи заселници със страст към пермакултурата има какво да открият и правят тук! ☺ Истинските перспективи тук са пасищното животновъдство за екологични млечни продукти, пчеларството и горската продукция, най-вече гъби и плодове от храстови култури. На този етап Деян се е заел с пчеларство и поддържане на пасища. Имаше и опити за гледане на лимец, но поради липса на опит в няколко направления, не успяхме да докараме това приключение до реален резултат.

2. На мястото е предвидена площ за поставяне на каравани за целогодишно ползване. Всеки желаещ може дългосрочно, на базата на годишен договор, да наеме обособено място с размери 10х5 м, на което ще има ток и вода и да постави на него каравана. Тя би могла да има специално за целта изработена дървена веранда с покрив, който ще покрива верандата и караваната. Така се дава възможност на всички, които искат да пребивават на мястото без ограничения във времето, да бъдат постоянни негови жители. Предвидената за къмпинг площ, ще включва и част, на която ще могат да къмпират за по няколко дни/седмици туристи с палатки, бусове, кемпери или каравани, които ще имат възможност да идват и да си тръгват по всяко време. Къмпингът ще разполага с обща отопляема тоалетна и баня, която ще е на разположение през цялата година. Тази посока на развитие реално работи вече трета година.

3. През лятото на 2015 ще се изгради голяма беседка – Чайна. Там ще се предлагат много видове чай – местен и не само, мед – месно производство и млечни продукти, плодове и зеленчуци от собствено стопанство. Ще се предлага най-вече щастливо прекарано време ☺ .

4. Увеличаване броя на постоянно живеещите. До този момент, места с намерение да си строят дом са си купили хора от Бургас, София и един местен жител от Средец. Опитът показва, че Слънчево се обживява целогодишно от тези, които живеят наблизо – в Средец и Бургас. Членовете на групата, които са базирани в София и особено тези с деца, идват за лятото.

5. Развитие на познавателен и поклоннически туризъм. Странджа е планина, която трябва да бъде „разказана“, за да се свържеш с нея. Тя не предлага леснодостъпна и самодостатъчна природна красота както Рила, Пирин, Родопите и Стара планина. Има

много интересни, древни и свети места, хора и традиции в планината, до които трябва да те заведе човек, който ги познава. Важно е човек, който познава вътрешния смисъл на забележителностите да ги интерпретира за туриста, за да може гостът да се свърже с мистерията… В този смисъл туристическата услуга, която се предлага в Слънчево е много различна от почивка за забавление. Ако „туристът“ е готов прекосявайки географски пространства да пристигне в собствените си дълбини, то той е „клиентът- пътешественик“, който очакваме да ни посети…

6. Най-много вдъхновение сред ангажираните със Слънчево хора предизвиква възможността мястото да се използва като база за развитие на човешкия потенциал. Общността от хора, която най-много гравитира около мястото е свързана с Център за

Интегрално Неформално Образование – ЦИНО. Основният фокус на групата е развитие на правилни човешки взаимоотношения като духовна практика. Повече за дейността – виж тук: http://tim-8.eu/ .

7. Приоритет на ангажираните със Слънчево хора през следващите 2 години ще е изграждане на обща сграда, която ще служи за обучителен център. Подходящото пространство ще даде възможност за разгръщане на всички идеи и вдъхновения.

Сградата ще е във форма на шестограм, основите на който вече са направени. Ще има приземно ниво с няколко бани, тоалетни, голяма кухня с помещение за хранене и офис. На второто ниво се предвижда най-желаната от всички голяма, ок. 300 кв.м зала.

Предвиждат се и допълнителни виделейки за настаняване на гости, курсисти и туристи в непосредствена близост до залата-шестограм. Тези условия ще дадат възможност за превръщане на Слънчево в истинска работилница за претворяване на творчески идеи: от зелени училища за деца, през развитие на хоби туризъм за развитие на човешкия потенциал и Интегрално неформално образование както на общността, така и на гости и туристи. В настоящия момент в общността се обсъжда как точно да се подходи при изграждането на сградата - дали с наличен материал и ресурси или да се кандидатства по проект.

Вторият вариант изисква процес на институционализация на общността, който да отговаря на изискванията на европейските програми за допустимост на кандидата. Ресурсите и необходимите документи за материализиране на проекта са налице. Остава усилието да се уредят правилно и човешките взаимоотношения – което е всъщност истинската задача пред всеки проект за изграждане на независима съзнателна общност.

Но нали точно заради това, за откриването на формулата за това „правилно лепило“ между хората предприемаме всички тези странни за повечето хора действия! ☺ “ Деян живее в Пънчево заедно с приятелката си. Той е и единственият (засега) постоянно обитаващ мястото. Има си пчели, прави мед, има си и дърводелска работилница, в която прави ребра за виделейки. И тук спират обичайните описания на

мястото и дейностите, защото освен това Деян е сънувач, медитира, пътешества из разни светове, смее се… и от един момент нататък, аз лично се отказах да разбирам, кога говори сериозно и кога не. Насладих се на прекрасната му компания, на чая, усмивката му и разбрах, че има толкова много неща, които не знам, свързани с целта на проекта им, че ако искам да разбера нещо, трябва да остана там много повече време, за да мога поне въпросите си да измисля.

Мястото приема доброволци, условията са много добри. Къщите са наистина уникални, изключително чисти и комфортни и много вълшебни. В парцела има слънчеви панели, вятърни генератори, каравани. Има и интернет.

Няма да ти разказвам повече за там, тъй като това място трябва да се преживее и усети. Изключително съм благодарна, че обиколката ни приключи именно в Пънчево, защото това място и Деян ми върнаха вярата, че и в България нещата могат да се правят отговорно, смислено и красиво. Имам усещането, че това е мястото, където съвсем реално и възможно може да се случи първото екоселище в България.

След Пънчево нашата обиколка приключи. Не съм забравила обаче обещанието дадено в началото, а именно да разкажа повече и за селището в Странджа.

Из „Пътеводител на “Живите места” в България“, автор Василка Маркова