Приятели на дъгата

Учението на Беинса Дуно (Петър Дънов) днес

Body: 

Марс е главен показалец на всички разновидности борчески сили у човека, на всички разновидности нисши енергии, които той трябва да възприеме и обработи от нисшите светове. Или с други думи, тази планета характеризира всички видове животински качества, които човек трябва да постави в ползотворна дейност на качествата и добродетелите от висшите светове. До каква степен човек е подчинил своето нисше естество на всички видове Божествени дарби и способности, ще зависи от добрите съчетания, които Марс получава от другите светила, особено от Слънцето. А до каква степен и в какво отношение човек е жертвал своите качества от висшите светове за живота и проявите на своето животинско естество, се показва от дисхармоничните съчетания, които планетата получава. В умственият свят Марс напомня възможността за ускорение на процесите. В духовния свят се проявява като храброст и решителност, облекчаващи във физическия свят всички поривисти и насилствени действия. Във физическия свят се проявява като гняв, насилие, разрушителност.
Марсовата енергия е активна, буйна, огнена, суха, гореща. Наричат я демонична, жлъчна, безплодна. Един автор казва за нея: “Марс е демон, чийто носител се казва човек.” Той действа като една безсъзнателна сила, буйно, стремително, нападателно, стихийно, необмислено. Марс владее животинското царство и животинското естество у човека. В Библията той е символизиран с дявола – малкото зло. Стихията на Марс е борбата. Той обича борбата и се бори за самата нея. Убийствата и разрушенията се дължат на него. Той е онази енергия, която изважда материята от нейното пасивно състояние и я привежда в движение, създавайки по такъв начин поле на действие на другите по-висши сили. Докато Венера има работа с чисто органическия свят, то марсовата енергия може да се нарече механическа.
Зад енергията на Марс стои червеният цвят и тонът “до”. “Червеният цвят сам по себе си е проява на един висш свят. Той е емблема на живота, който произтича от Любовта. Затова червеният цвят всякога носи животворна сила. В своите чисти прояви, той е толкова деликатен и красив, че ако човек се докосне само до него, ще внесе интензивните трептения на един висш живот. Но колкото червеният цвят слиза от октава в октава по-надолу, става все по-груб, докато във физическия свят започва да действа активиращо върху хората. Той внася енергия, но засилва преди всичко борческите и разрушителни инстинкти. Ето защо, всички онези същества, които по един или друг начин са натрупали в организма си червена светлина в нейната най-нисша проява, са извънмерно активни и груби.” (Учителят)
Принципният състав на Марс е почти поравно “топло” и “сухо”, но той е много активен. Оттук веднага проличава динамичната енергия, страст, алчност, които са символи на борбата, а понякога и на разрушението. Лекото преобладаване на “сухо” дава на  “марсианеца” приблизително онези качества, които са характерни за обитателите на пустинята: страстност, войнственост, дава и динамична, непреклонна, нетърпяща принуда натура. В силно положение за планетата е характерно: упоритост, смелост, войнственост, самоувереност, великодушие, бързо действие, не обича да се вслушва и не търпи несправедливост. В слабо положение: стремителност, сърдитост, насилничество, свадливост, своенравие, твърдоглавие, прибързаност в действията, жестокост, бруталност, тираничност, разврат, разрушителност – понякога до такава степен, че не гледа чие руши, свое или чуждо.
Проявявайки се в умствения живот на човека, Марс създава склонността към критика и анализ. В астралния свят е инстинкта и сляпата животинска страст. Когато Марсовата енергия вземе надмощие, прави човека решителен, войнствен, неговата сила е повелителна, страстна. Дава чувството на независимост, голяма амбиция и изпълнителна способност, искреност, вярност, не мисли за последствията от своите прояви. Той не признава закони, а следва инстинкта. Управлява половата възпроизводителна система и затова марсовите хора са с много силни и необуздани страсти. Те са, казва един автор, медиуми на родоват воля на природата. Те не познават що е срам и страх. В организма управлява мускулиите, жлъчката, бъбреците, главата, носа, лявото ухо, външните полови органи. Болестите на Марс произтичат от възпаление на органите и са повечето заразни. Шарките, острите циреи, треските и пр. са негови болести.
Той е активния, прогресивен принцип в природата – принципът, който привежда нещата в движение. Той е, който извежда света от състоянието на покой. Другите принципи не биха могли да се проявят, ако той не породи движението. Силното развитие на техниката при бялата раса се дължи на него. Това показва, че цялата бяла раса се е развивала под знака на Марс. Под негово влияние са се създали и лютивите и кисели есенции и отрови в природата. Марс управлява и вкуса и затова марсиянците обичат да си похапват добре. Хората със силен Марс в хороскопа са практични и играят голяма роля в материалния прогрес на човечеството. Марс предразполага към технически занаяти, в които се борави с желязо и стоманени сечива. Под негово влияние са хирурзи, зъболекари, войници, търговци на желязо, на оръжие, касапи, инжинери, механици. Всички занаяти, в които се употребява огън, желязо, киселини, отрови, експлозивни вещества са плод на Марс. Всички, които се борят и воюват, са под негово влияние.
    Марс е планетата на действието. Достойнствата, които могат да се получат при доброто положение в картата са: силно желание, голяма физическа издръжливост, независимост, решителност, гордост, щедрост, енергичност, изобретателен, пълен с ресурси ум (това особено важи за положението на Марс в Овен, Лъв, Скорпион и Козирог). Главните отрицателни прояви на Марс са импулсивност и недостатъчна настойчивост. Но той никога не дава лицемерие! Със слабото си положение (в Телец, Рак, Везни и дори във Водолей) или в “лоши“ аспекти той дава насилнически тенденции, избухливост, упоритост, твърдоглавие, злонамереност, склонност към пиянство и криминални прояви, жестокост, твърдост и грубост. Обича да се хвали и блъфира, винаги дава храброст (но в слабо положение тя е пасивна).
Марс управлява тези качества, които се проявяват като егоистични склонности и са локализирани в областта около ушите. Това са самосъхранителните инстинкти. Това е страстната, животинска страна в човека. В тази област спадат центровите, които са свързани с охотата за ядене и пиене, разрушителност, унищожителност, чувственост, жизненост, борбеност, безстрашие, изпълнителност и пр. това са силите, които разширяват главата и имат връзка с дихателната система. Това е областта на човешката воля.
Като цяло Марс се отнася до силата и целеустремеността, които ни трябват, за да убием собствените си вътрешни демони. Силата му произлиза от собствения ни подземен свят (Плутон). Чистата сила на нашите психически комплекси, страхове и фобии ферментира във вътрешния ни мрак, докато накрая не експлоадира (Марс управлява експлозиите) на повърхността. Нищо чудно, че Марс може да бъде толкова разрушителна сила! Тя се явява в съзнанието, като носи със себе си цялата негативна енергия на вътрешните ни демони. Естествено, това може да предизвика кавги, ярост, преки “военни действия” между нас и другите. Но същата енергия, която експлоадира толкова яростно в съзнанието ни, може да бъде обърната и за добро, защото това е същата могъща енергия, която може да бъде използвана да се преборим с вътрешните си демони, да им обявим война. Силата на Марс, когато за пръв път се явява от плутоновия свят на подсъзнанието, е твърде сексуална – и съвсем правилно, защото е свързана с психологическите комплекси в личното подсъзнание.
Но какво правим с тази сексуална сила, когато тя изригне от плутоновото царство, за да ни безпокои? Марс е енергия, която в първичното си състояние е без усещане за посока – но когато се свърже със силна целеустременост, може да осъществи всичко. Така планетата на целеустремеността (Слънцето) екзалтира в знака, управляван от Марс, самият Марс пък екзалтира в Козирог, знак, управляван от Сатурн, символ на дисциплината. Когато суровата енергия на Марс е контролирана от съзнателна цел, т.е. когато е подвластна на Слънцето, символ на Аза, равновесието и личната мощ са едновременно възможни. А когато е управлявана и от сатурновата дисциплина, експлозивната сила на Марс може да премести планини. Тази планета съответства на “вътрешния войн”, един от най-важните мъжки архетипи. Марс трябва да приема заповеди от Слънцето. Когато Азът направлява война, са възможни велики дела: силата на война е посветена на личностно израстване или, както биха казали индусите, на покоряването на вътрешните ни демони. Верните защитници и бранители на коя да е кауза се мобилизират за действие, когато Марс доминира в картата им. Точно този тип бърза реакция – от сърцето, не от ума – представя Марс.
Най-сериозният и признат статистически анализ в полето на Астрологията е проведен от Мишел Гоклен, който е прекарал години в изучаване на хороскопи на знаменити хора. Той открил, че Марс в средата на небето, около I.C., създава хора, които се издгат в науката, медицината, военното дело и правят бизнес кариера. И обратното, Марс е най-зле поставен в карти на писатели, художници и музиканти. Последващото проучване потвърдило, че Марс е изявен в картите на спортни шампиони с “желязна воля” и то в значителен статистически процент, ако заема секторите на девети и дванадесети дом. Т.е. силата на планетата не зависи от това в кой знак се намира при раждането, нито дори от планетните аспекти, а от сектора на картата, в който се намира. Така състезателните спортове се оказват полезен отдушник за вътрешните огън и страст, които Марс символизира. Хората, които лично се занимават със спортове се зареждат от него и следователно постигат повече успехи в състезания от онези, които нямат силен Марс в картите си. Всъщност хора със силен Марс би трябвало да бъдат окуражавани, да се заемат със спорт или поне редовно да изпълняват физически упражнения, за да изхвърлят огромното количество пара под налягане, която се трупа в тях. Ако това не се случи количеството натрупани чувства, задържани вътре, обикновено дават резултат под формата на избухвания, експлозии на насилие и обидно поведение и водят до сериозни последствия. Същото натрупване на чувства може да се прояви и като болест (особено възпаление или треска) в организма, ако се задържа твърде дълго.
Друг символ на Марс, базиран на любовните му афери с Венера и другите, е любовникът Дон Жуан. Култури силно повлияни от поведението “мачо”, могат също и колективно да въплъщават архетипа на Марс. Това води до важен извод – в Астрологията Марс винаги е смятан за мъжки архетип, но и мъже, и жени са под неговото въздействие. Обществото окуражава мъжете да не демонстрират проявите му, но обикновено в очите на останалите тези мъже, предпочели да не се идентифицират с архетипа на Марс, ги смятат за женчовци. Това оставя белези, които понякога болят повече, отколкото добитите в истинска битка. От друга страна, жените постоянно са обезокуражавани да развиват вътрешния си Марс. Да проявяват какъвто и да е борбен гняв или агресия е табу за жени израстнали в традиционалистки общества. При тези две групи – жени и мъже, които са научени да потискат своя Марс – присъствието му в хороскопа, ако е силен, може да доведе до сериозни последствия. Множество жени на средна възраст изпитват неконтрулеруем гняв и враждебност при привидно дребни случки. Съответно, когато мъжът достигне кризата на средната възраст трябва да се научи, че притежава борбен дух и тази енергия да се използва за обществени или духовни каузи, а не на гладиаторската арена на бизнеса или в спорта.